top of page

Verna Vilppula

 • Eläinkäyttäytymis- ja -hyvinvointitieteen maisteriopiskelija
  MSc in Animal Sciences (Ethology)
  Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto SLU, valm. 2024
   

 • Eläinkäyttäytymis- ja -hyvinvointitieteen kandidaatti
  BSc (Hons) Applied Animal Behavioural Science and Welfare, Greenwichin yliopisto, Iso-Britannia, 2020
   

 • Hevostenhoitajan ammattitutkinto, hevoskasvatus
  Ypäjän Hevosopisto, 2010
   

 • Tutkijana Hevosten interaktio-hankkeessa
  Hanketta vetää dosentti Sonja Koski,
  Helsingin yliopisto / Koneen Säätiö, vuodesta 2019
   

 • Suomen Eläintenkouluttajat ry:n hallituksen jäsen
  Vuosina 2021 ja 2022
   

 • Luennoinut muun muassa
  Eläinlääkäreiden täydennyskoulutuksessa Fennovetilla (2022), Ylä-Savon Ammattiopiston eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinnon opiskelijoille (2022),
  Maatila2030 EU-hankkeelle (2022, 2021), Hämeen Ammattikorkeakoulun hevosagrologi-opiskelijoille (2021), Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen henkilöstölle (2021), sekä Suomen Ratsastajainliiton henkilöstölle (2020)

processed-E8BD3D5F-7137-4B7E-A7C5-62D2DF
Koneen Säätiö

Yliopistotaustani yhdistyy elämänmittaiseen kokemukseen
hevosten, kissojen ja koirien parista.

Minua kiinnostavat erityisesti eläimen psykofyysinen hyvinvointi, tilasuunnittelu, etiikka, genetiikka, kognitio
& pelkotilojen hoitaminen.

Aloitin soveltavan etologian opinnot Coventryn yliopistossa 2016 eläinten kouluttamisen ja kognition opintolinjalla. Kahden vuoden jälkeen vaihdoin Greenwichin yliopistoon ja painotuksen eläinten hyvinvointiin.

Kesällä 2020 valmistuin soveltavan etologian kandidaatiksi korkeimmalla arvosanalla 1st Class Honours ja koko vuosikurssini parhaana.

Ruotsissa maisteriopintojen painotus on ollut tuotanto- ja seuraeläinten hyvinvoinnissa. Olen viittä vaille valmis soveltavan etologian maisteri. Valmistuminen on viivästynyt auto-onnettomuuden vuoksi.

Tutustu etologiaan tieteenalana ja opintoihini tarkemmin täällä!

Vuodesta 2019 olen työskennellyt dosentti Sonja Kosken Hevosten Interaktio-tutkimushankkeessa, jota rahoittaa Koneen Säätiö. Tutkimme hevosten sosiaalisia persoonallisuuspiirteitä ja ihmis-hevossuhdetta eri-ikäisillä hevosilla. Katso projektissa tähän mennessä julkaistut vertaisarvioidut artikkelit täältä

Tutkimusta varten keräsin kolmen kesän aikana suuren aineiston, jossa on 34 aikuista hevosta.
Tein hevosille kuusi eri käyttäytymiskoetta kahdesti.
Aineistosta olen työstänyt seuraavat tutkielmat:
Kandidaatin lopputyöni koski aikuisten hevosten sosiaalisten persoonallisuuspiirteiden vaikutusta ihmisen kanssa toimimiseen.
Pro gradu-tutkielmani käsittelee hyvinvointitekijöiden vaikutusta hevosten kognitiiviseen suoriutumiseen. Graduani ohjaa dosentti Kosken lisäksi eläinten hyvinvointi- ja kognitiotutkija PhD Maria Vilain Rørvang.

 

 


Elämäni olen jakanut monien rakkaiden hevosten, kissojen, koirien ja jyrsijöiden kanssa. Eläimet ovat parasta mitä tiedän! Olen harrastanut hevosia pienestä lapsesta asti ja kaksoistutkinnon myötä niistä tuli myös ammatti. Hevosten kanssa olen työskennellyt talleilla eri puolilla Eurooppaa ja Suomea, sekä myös yrittäjänä vuodesta 2009.

Ratsastusmaailma on vaihtunut hevosten ja muiden eläinten hyvinvoinnin ympärillä työskentelyyn. Ratsastaja-identiteetistä luopuminen oli kipeä prosessi, mutta soveltavasta etologiasta olen löytänyt itselleni ominaisen ja rakkaan ammatin. Tähän vaikuttaa vahvasti lääkäriperheessä kasvaminen ja lapsesta asti ollut intohimoinen kiinnostus paitsi eläimiä, myös kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia kohtaan. 

Kotona minulla on elokuussa 2021 aikuisena kodinvaihtajana tullut Eemeli-kissa, jolle pyrin mahdollistamaan aktiivisen elämän. Myös edesmenneen Heros-rescuekissan kanssa valjasulkoilimme päivittäin, vaelsimme, teimme temppuja ja agilityä, sekä kyläilimme ahkerasti.

 

Tervetuloa seuraamaan Eemelin elämää Instagramin @Kotipeto-tilille, jossa jaan kissojen hyvinvointi- ja virikevinkkejä!

Verna Vilppula

Yksi elämäni onnellisimmista päivistä, valmistujaisjuhlat Englannissa.

Verna Vilppula

Tutkimustyössä hevosten parissa. 

Kissat ovat vaativia,
mutta antoisia eläimiä. Selaa kuvia!

Logo
bottom of page