
Verna Vilppula
-
Soveltavan etologian maisteriopiskelija
MSc in Animal Sciences (Ethology) valmis 2022
Tukholman yliopisto ja Ruotsin Maatalousyliopisto SLU
-
Soveltavan etologian kandidaatti
BSc (Hons) Applied Animal Behavioural Science and Welfare
Greenwichin yliopisto, Iso-Britannia, 2020
-
Hevostenhoitajan ammattitutkinto
Ypäjän Hevosopisto, 2010
-
Tutkijana Hevosten interaktio-tutkimuksessa
Dosentti Sonja Koski (Helsingin yliopisto/Koneen Säätiö)
Vuodesta 2019
-
Suomen Eläintenkouluttajat ry:n hallituksen jäsen
Vuodesta 2021
-
Luennoinut muun muassa
Ylä-Savon Ammattiopiston YSAO eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinnon opiskelijoille (2022), Hämeen Ammattikorkeakoulun HAMK hevosagrologi-opiskelijoille (2021), Suomen Eläinsuojeluyhdistykselle SEY (2021), Maatila2030 EU-hankkeelle (2021), sekä
Suomen Ratsastajainliiton SRL henkilöstölle (2020)

Arvot toimintani keskiössä ovat eläimen etu,
tutkittu tieto sekä korkealaatuinen asiakaspalvelu.
Yliopistotaustani yhdistyy vuosien käytännön kokemukseen
erityisesti hevosten, kissojen ja koirien parista.
Vuonna 2016 aloitin eläinten kouluttamisen ja kognition opinnot Coventryn yliopistossa. Kahden vuoden jälkeen vaihdoin eläinten hyvinvointi-opintoihin Greenwichin yliopistoon.
Valmistuin kesällä 2020 eläinten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin erikoistuneeksi soveltavaksi etologiksi eli eläinkäyttäytymistieteilijäksi.
Soveltavassa etologiassa tutkitaan ihmisen olosuhteissa eläviä eläimiä. Niiden tulkintaan, pitoon ja käsittelyyn sovelletaan tietoa näiden eläinlajien luonnonmukaisesta käyttäytymisestä ja olosuhteista.
Englannin opinnoissani keskityin hevosiin, kissoihin ja koiriin. Tietoa ja kokemusta kertyi kuitenkin kymmenistä eläinlajeista: lemmikeistä aina tuotanto- ja eläintarhaeläimiin.
Tällä hetkellä opiskelen soveltavan etologian maisteriksi Ruotsissa. Aihealueina ovat mm. eläinten pito-olosuhteet ja jalostus hyvinvoinnin näkökulmasta sekä etiikka.
Yliopisto-opinnoissani näkökulma on hyvin antrozoologinen eli ihmis-eläin suhdetta tutkiva. Koska olen erikoistunut ihmisten oloissa eläviin eläimiin, olen opiskellut myös ihmisten käyttäytymistä laajasti.
Vuodesta 2019 olen työskennellyt Koneen Säätiön rahoittamassa dosentti Sonja Kosken Hevosten interaktio-tutkimuksessa. Tutkimme hevosten sosiaalisia persoonallisuuspiirteitä ja ihmis-hevossuhdetta. Ensimmäisiä vertaisarvioituja tuloksia on odotettavissa vuonna 2022.
Kandidaatin lopputyöni koski aikuisten hevosten sosiaalisten persoonallisuuksien vaikutusta ihmisen kanssa toimimiseen. Teen tällä hetkellä Pro gradu-tutkielmaani, joka käsittelee hevosten sosiaalista kognitiota. Graduani ohjaa dosentti Kosken lisäksi hyvinvointi- ja kognitiotutkija Maria Vilain Rørvang PhD.
Elämäni olen jakanut monien rakkaiden hevosten, kissojen, koirien ja jyrsijöiden kanssa. Eläimet ovat parasta mitä tiedän.
Lapsena alkanut hevosharrastus kehittyi myös ammatiksi. Työkokemusta hevosten parista minulla on Suomesta, Saksasta, Hollannista ja Virosta. Eläinalan yrittäjänä olen toiminut vuodesta 2009.
Vanhaksi eläneen rescue-kissa Heroksen kanssa tehtiin kaikenlaista: valjasulkoiltiin päivittäin, temppuiltiin, harjoiteltiin agilityä, vierailtiin ystävillä ja vaellettiin. Elokuussa 2021 luokseni muutti kodinvaihtajana kissa Eemeli, jota myös koulutan aktiivisesti tehdäkseni sen elämästä monipuolista ja antoisaa.
Piikkisikoja
Sasha-huuhkaja
Oreo-koira
1/6
Englannissa kokemusta kertyi kymmenistä eläinlajeista.


Olen toiminut hevostutkijana vuodesta 2019.
Heroksen kanssa päivävaelluksella Englannissa.
© Heidi Forsman
Minulle elokuussa 2021 kodinvaihtajana tullut Eemeli-kissa.
Edellisen kissani Heroksen kanssa ulkoilemassa Englannissa.
1/3
Kissat ovat vaativia, mutta antoisia eläimiä.