top of page
Etologia
 • Etologia tutkii käytöksiä, joilla eläimet sopeutuvat ympäristöönsä luonnonoloissa. Käyttäytymisekologia tutkii ympäristönolosuhteita, joihin eläimet käytöksillä sopeutuvat.
   
 • Soveltava etologia soveltaa tietoa eläinten käyttäytymisestä ja tarpeista luonnonoloissa vankeuden olosuhteisiin. Etologinen tieto on kaiken hyvän eläintenpidon perusta. Soveltavasta etologiasta avulla
   
 • Hevostenhoitajan ammattitutkinto
  Ypäjän Hevosopisto, 2010

   
 • Gradututkija Koneen Säätion rahoittamassa tutkimuksessa Dosentti Sonja Koski / Helsingin yliopisto, vuodesta 2019
   
 • Suomen Eläintenkouluttajat ry:n hallituksen jäsen
   
 • Luennoinut mm. Hämeen ammattikorkeakoulun hevosagrologi-opiskelijoille (HAMK, 2021), Suomen Eläinsuojeluyhdistykselle (SEY, 2021) ja Suomen Ratsastajainliiton henkilöstölle (SRL, 2020)
Verna Vilppula

Toimintani kulmakivet ovat vastuullisuuseläimen etu,
tutkittu tieto sekä korkealaatuinen asiakaspalvelu.

Yliopistotaustani yhdistyy
 vuosien käytännön
kokemukseen erityisesti hevosten, kissojen ja
koirien parista.

Eläimet ovat parasta mitä tiedän ja ne ovat aina olleet elämässäni läsnä. Keskeisiä eläimiä ovat olleet monet rakkaat hevoset,
kissat ja koirat.

Aiemmin minulla oli rescue-kissa Heros ja elokuussa 2021 Eemeli-kissa tuli minulle kodinvaihtajana. Kissojen kanssa olen aina harrastanut aktiivisesti kaikenlaista agilitystä lenkkeilyyn ja vaeltamiseen.


Hevosharrastukseni alkoi lapsena ja myöhemmin siitä tuli myös ammatti. Työkokemusta hevosten parista minulla on Suomesta, Saksasta, Hollannista ja Virosta. Yrittäjänä eläinalalla olen toiminut vuodesta 2009.

Kandidaatin opintoni alkoivat vuonna 2016 eläinten kouluttamisen opinnoilla Coventryn yliopistossa, josta vaihdoin kahden vuoden jälkeen hyvinvointipuolelle Greenwichin yliopistoon. 

Valmistuin kesällä 2020 soveltavaksi etologian kandidaatiksi
eläinten käyttäytymisen ja hyvinvoinnin ohjelmasta.
Soveltavassa etologiassa sovelletaan tietoa eläimen käyttäytymisestä ja tarpeista luonnonoloissa eläimen pitoon vankeudessa.

Englannin opinnoissani keskityin hevosiin, kissoihin ja koiriin.
Tietoa sekä käsittely- ja kouluttamiskokemusta kertyi kuitenkin kymmenistä eläinlajeista: lemmikeistä aina tuotanto- ja eläintarhaeläimiin.

Tällä hetkellä opiskelen soveltavan etologian maisteriksi Ruotsissa. Aihealueina ovat mm. etiikka sekä eläinten pito-olosuhteet ja jalostus hyvinvoinnin näkökulmasta.

 
Kokonaisuudessaan opinnoissani näkökulma on hyvin antrozoologinen eli ihmis-eläin suhdetta tutkiva.
Koska olen erikoistunut ihmisten oloissa eläviin eläimiin, olen opiskellut myös ihmisten käyttäytymistä laajasti.


Vuodesta 2019 olen työskennellyt Koneen Säätiön rahoittamassa dosentti Sonja Kosken tutkimuksessa. Tutkimme hevosten sosiaalisia persoonallisuuspiirteitä ja ihmis-hevossuhdetta.
Ensimmäisiä vertaisarvioituja tuloksia on odotettavissa
talvella 2021-2022.

Kandidaatin lopputyössäni ja gradussani tutkin aikuisten hevosten sosiaalisen persoonallisuuden ilmentymistä käyttäytymiskokeiden ja laumahavainnointien kautta.


Ennen etologian opintojani olen opiskellut avoimessa yliopistossa ja kansanopistoissa mm. humanistisia aineita, taiteita ja kieliä.

Englannissa kokemusta kertyi
kymmenistä eläinlajeista.

Verna Vilppula

Työskentelen mielelläni alkukantaisten koirarotujen kanssa.

Verna Vilppula

Olen toiminut hevostutkijana vuodesta 2019.

Abyssinian

Edesmennyt rescue-kissani Heros, jonka kanssa opettelin naksutinkoulutuksen.

bottom of page